10 K-popband att kolla in

Vi har på sajten nämnt en rad soloartister inom K-pop genren, men de stora och små grupperna är minst lika viktiga att kolla in för att upptäckta popmusiken. Medlemsantalen varierar lika mycket som musik och koreografi, men gemensamt för de alla är deras omätbara betydelse för den koreanska vågens spridning. Här nedan presenterar vi några av de hetaste pojk- och tjejgrupperna som skapat Hallyu och tagit musikvärlden till nya nivåer!

  1. Super Junior

2005 sammanslogs tolv killar till pojkbandet Super Junior i K-popens hemland Sydkorea. Idag är nio av de originella tolv medlemmarna aktiva. Gruppen har släppt hela tjugo album som har haft varierande framgång och de har vunnit en rad priser och utmärkelser för sin musik. Dessutom har majoriteten av medlemmarna medverkat i gruppens debutfilm som hade premiär 2007 i Sydkorea. Filmen ”Attack on the Pin-Up boys” lanserades som en klichéartad gymnasiekomedi och fick positiv respons från kritikerna.

  1. SHINee

Detta sydkoreanska pojkband på fem gjorde sin debut i maj 2008 med singeln ”Noona Nemou Yeppo (Replay)” och har sedan dess fått ta emot många priser för sin musik. De har till och med medverkat i en egen realityshow baserad på deras singel ”Noona you’re so pretty (Replay)”. I Sydkorea anses de vara stilbildande modeikoner som startade den så kallade SHINee-trenden som är väldigt populär hos den yngre publiken.

  1. Kara

2007 formades tjejgruppen Kara av DSP Media. Ovanligt nog härstammar gruppens namn från grekiskan och betyder ”Glädje”. Tjejerna har hävdat att de ville att namnet skulle tolkas som ”den glädjande melodin”. Gruppen består idag av fyra medlemmar och har haft tre till som nu hoppat av. De anses vara den mest populära tjejgruppen i Japan tillsammans med SNSD.

  1. SNSD a.k.a Girls Generation

2007 styrde S.M. Entertainment ihop åtta tjejer och bildade tjejgruppen SNSD. De gjorde sin debut i augusti samma år med hiten ”Into the New World” och fick stor uppmärksamhet för sitt album med samma namn. Det var dock först 2009 som de fick det stora genombrottet och tre år senare hade de sålt över fyra miljoner album. Bandet anses vara den mest populära tjejgruppen i Japan tillsammans med tjejgruppen Kara.

  1. EXO

2012 bildades detta sydkoreanska pojkband av SM Entertainment. Indelat i två grupper spelar de trots det samma musik, fast på olika språk. EXO-K sjunger på koreanska medan EXO-M framträder på mandarin, de sista bokstäverna i respektive grupp står just för språket. Bandet har haft ett varierande antal medlemmar, allt från sju till dagens tolv stycken.

  1. TVXQ

Ett pojkband som från börja bestod av fem medlemmar när dem bildades 2003, men som idag består av endast två stycken. De är dock fortfarande en av Asiens mest populära K-popgrupper och deras fanclub, Cassiopeia, är världens största fanclub för en artist. Fancluben har över hela 800 000 medlemmar! Bandet är specialiserat på sång, dans, a cappella och skådespelare med en stark R’n’b- och hiphop-vibb.

  1. 2NE1

Ovanligt nog så är 2NE1 en K-popgrupp på endast fyra medlemmar, och endast fyra kvinnliga medlemmar – men här gäller ”mindre är mer”-uttrycket. De är talangfulla, uttrycksfulla och oerhört skickliga på scen, vilket har gett bandet en lättare One Direction-status i Asien, särskilt i Filippinerna och Japan.

  1. Infinite

En K-popgrupp som ofta beskrivs som unik och annorlunda. Ett pojkband på sju medlemmar som både dansar, sjunger och jobbar hårt för att ge sin fans den bästa musikupplevelse de någonsin haft enligt dem själva. Deras album ”New Challenge” var en av de bäst säljande i Korea under 2013 och kammade hem många priser och utmärkelser. Gruppen har gett ut tre album, medverkat i en rad tv- och filmproduktioner samtidigt som de turnerat Asien runt vilket gett dem idolstatus i många unga hjärtan.

  1. BEAST/B2ST

Tack vare deras exceptionella dansare, suveräna vokalist och karismatiska frontman har BEAST gjort succé på kort tid i Asien. Ett klassiskt K-popband med begåvade och vackra medlemmar som kan tacka sig själva för sin stora framgång.

  1. U-KISS

NH Media fick 2008 ihop sex medlemmar för att bilda pojkbandet U-KISS. En av anledningarna till gruppens framgång är inte bara den egna musiken och utmärkande koreografin, utan det faktum att medlemmarna är ovanligt flerspråkiga. Bara en av medlemmarna, Alexander, kan konversera på hela sju språk! U-KISS har släppt ett tiotal album och medverkat i flera tv-produktioner och musikaler vilket bidragit till deras popularitet och folklighet. Det här är bara ett urplock av vad Koreas popmusik har att erbjuda, på senare tid har bland annat en tjejduo, As One, med jazz- och r’n’b-influenser tagit allt större plats på topplistorna tillsammans med superstjärnan BoA som ger ut skivor på både kinesiska och japanska. Så se till att hålla ögonen öppna för att inte missa fler uppdateringar och presentationer om de koreanska stjärnorna och banden. De blir bara fler och fler i takt med att fler och fler blir Hallyu-frälsta runt om på vår fantastiska jord.